Ce se intampla daca folosim cauciucuri de iarna pe timp de vara?

Cuprins

anvelope auto

Daca doresti sa iti schimbi anvelopele te asteptam la vulcanizare Cluj Car Testing Center.

Conform normelor in vigoare si reglementarilor legislative, nu este interzis sa folosim vara anvelope de iarna. In schimb daca vrem sa folosim iarna cauciucuri de vara este interzis. In cazul in care vom folosi cauciucuri de vara iarna, vom fi amendati. Recomandarea noastra este sa folosesti anvelope specifice fiecarui sezon in parte.

Specialisti sustin ca folosirea altor anvelope iarna, decat a celor de iarna punne grav in pericol viata soferilor cat si a celorlati participanti la trafic si nu numai. In momentul in care folosim anvelopele de iarna, vara ne supunem unor riscuri :

Uzura prematura a pneurilor

Compozitia cauciucului difera la anvelopele de vara fata de cele de iarna. Cauciucurile de iarna devin rigide la temperaturi mari astfel uzura se instaleaza repede. Daca folosesti anvelopele de iarna vara, in urmatorul sezon de iarna vei avea cauciucuri uzate, care practic vor fi ineficiente. Profilul cauciucurilor de iarna este proectat să dea randament atunci când temperatura de afară este sub șapte grade Celsius.
Din cauza caldurii , cauciucurile de iarna sunt supuse riscului de explozie vara. Acestea pot ajunge si la temperaturi de pana la 50 de grade Celsius.

Distanta mare de franare si aderenta scazuta

Anvelopele de iarna au o compozitie mai densa si mai dura decat a celor de vara. Anvelopele de iarna sunt proiectate sa devina mai moi la temperaturi scazute si mai tari cand afara este cald. Asta insemnand ca daca mergi mult timp cu ele vara, vor fi mult mai rigide decat ar trebui, astfel distanta de franare devenind mult mai mare decat e normal iar aderenta mult mai redusa. Poti observa trepidatii in curbe daca folosesti cauciucuri de iarna pe timp de vara.

Risc de acvaplanare

Cauciucurile de iarna cresc sansele de acvaplanare a masinii. Pentru ca profilul pneurilor de iarna este special gandit pentru gheata si zapada, nu pentru apa. Anvelopele de iarna nu reusesc sa evacueze apa de pe asfalt la fel de repede ca cele de vara si vei simti acvaplanare pe la 60 km/h.

Lasă un răspuns