Cum iti dai seama ca ambreiajul e pe cale sa cedeze ?

Ambreiaj

Ambreiaj complet

 

Ambreiajul este o componenta importanta, as putea zice, vitala, care asigura functionarea in parametrii optimi a automobilului. Ambreiajul exista la masinilie cu cutie manuala, la cele cu cutie automata acesta in general neexistand, insa sunt cazuri in care ambreiajul exista exista la masinile cu cutie automata robotizata. Un exemplu ar putea fi Citroen C5. O sa fiti surprinsi probabil cand o persoana din SUA, nu va stii ce inseamna aceasta, deoarece acolo majoritatea masinilor sunt masini cu cutie automata.

Ambreiajul in cazul masinilor cu cutie manuala, permite soferului sa schimbe vitezele. Ca mai toate componentele unei masini si ambreiajul se poate uza. Fiind o componenta vitala, trebuie sa ii acordam o atentie sporita si sa avem grija cand il utilizam. Desi ambreiajul masinii e proiectat sa rezista socurilor, acesta este o piesa care se poate uza cu timpul.

Funcţionarea normală presupune ca discul de ambreiaj să se rotească simultan cu ansamblul volanta-placă de presiune şi să transmita total miscarea de roţatie către roţi.

Nu putem vorbi despre o durata de viata a ambreiajelor, ele pot sa cedeze atat la 20.000 km cat si la 200.000 km, contand foarte mult stilul de condus cat si materialul din care acesta este facut.

Printre cauzele care pot duce la uzura ambreiajului se numara si opririle dese si pornirile care se efectueaza in aglomeratia urbana. Din punct de vedere tehnic, in momentil in care stratul de frictiune se uzeaza, discul incepe sa alunce si astfel incep problemele asupra discului de ambreiaj. In momentul in care se resimte orice in turatia motorului, poate fi un indice ca pot sa apara probleme asupra discului de ambreiaj. Prin adoptarea unui stil de condus economic, uzura ambreiajului poate fi evitata.

Semne ca ambreiajul poate sa cedeze

1. O pedala de ambreiaj mai moale
2. Atunci cand ambreiajul e pe cale sa cedeze, masina va intra cel mai greu in treapta intai sau in marsarier.
3. Ambreiajul patineaza in contact cu volanta
4. Masina scoate un fum alb
5. Viteza ramane aceeasi desi masina se tureaza
6. Pedala de ambreiaj agata

Metode prin care uzura ambreiajului poate fi evitata.

1. Daca suntem nevoiti sa asteptam la semafor, nu se indica ca asteptarea sa se faca cu piciorul mentiunut pe pedala de ambreiaj.
2. Un stil de condus sportiv poate cauza daune ambreiajului, astfel acest stil este de evitat.
3. Defectiunea ambreiajului poate sa apara si din cauza modului de schimbare a vitezelor. In momentul in care se schimba viteza, un numar mare de soferi nu ridica total pedala de ambreiaj.
Daca uzura ambreiajului e neglijata aceasta conduce la probleme mari, care necesita costuri mult mai mari de reparatii. Pe langa costurile mai mari de reparatii viata participantiilor la trafic este pusa in pericol.
Stilul de condus al fiecaruia va decide cat de mult ambreiajul va dura.

Schimb ambreiaj Merceds A160

ambreiaj
ambreiaj
schimb ambreiaj

Lasă un răspuns