La ce interval de timp se face revizia periodica?

Cuprins

Schimb ulei si filtre

Revizia periodica la masina
Revizia periodica la masina

Revizia periodica a autoturismului este necesar sa fie facuta periodic, dupa cum insa numele o sugereaza. Putina lume isi pune problema de ce se face o revizie si cum ar trebui facuta pentru o intretinere optima a masinii. Pentru a prelungii viata motorulului, cea mai buna metoda o reprezinta reviziile. Uzura unui motor depinde foarte mult de felul intretinerii lui. Daca reviziile sunt efectuate optim se poate obtine aproximativ un timp dublu de functionare in parametrii optimi.

1. CE INSEAMNA REVIZIA PERIODICA A MASINII?

Nu cred ca exista un raspuns standard la aceeasta intrebare, el depinzand de multe lucruri, incat s-ar putea ca raspunsurile sa fie diferita la acelasi model de masina. Singurul raspuns corect il putem gasi in cartea tehnica a masinii despre ce inseamna o revizie corecta.
Desi pare surprinzator si raspunsul poate sa difere chiar si acelasi model de masina, este datorita faptului ca producatorul auto poate sa faca niste modificari tehnologice asupra modelului, care sa duca la schimbarea datelor cu privire la revizia masinii.
O revizie la modul general semnifica verificarile de rutina pe care toti soferi trebuie sa le faca, pentru functionarea optima a unui vehicul.Printre cele necesare efecturaii unei revizii amintim:

schimb ulei

In cazul schimbului de ulei trebuie sa ne asiguram sa se inlocuieste total uleiul pe care il ai in prezent, si nu se completeaza pana la atingerea nivelului dorit. Uleiul necesar pentru functionarea in parametrii optimi a masini si pentru prelungirea duratei de viata a pieselor.

schimb filtre ( filtre ulei, aer,polen si carburant)

Filtrele opresc impuritatile inainte ca acestea sa afecteze functionara optima a masinii.
Acestea fiind consumabilele pe care le inlocuim cel mai des. Dar trebuie sa fim atenti la recomandarile producatorului pentru seria noastra de sasiu, deoarece la consumabile pot intra si anumite actiuni de curatare,schimb de lichide aditionale, inlocuit de piese precum buson ulei , etc.

Verificarea placutelor de frana si a capacitatii de franare

In cadrul revizie periodice , trebuie sa sa verifice capacitatea masinii de franare si daca placutele de frana sunt in stare buna de functionare.

Pe langa acestea, mecanicul o sa faca si alte verificari necesare

Inspectarea vizuala a exteriorului masinii, dar si a motorului
Articulatiile masinii
Geometria rotilor
Farurile
Indicatorii din bord
Este necesar ca revizia auto sa fie facuta intr-un service auto de catre personal calificat, care pot sa descopere astfel orice problema a masinii.

2. CAND SA FACEM REVIZIA PERIODICA A  MASINII?

In momentul in care luam decizia sa efectuam revizia unei masini trebuie sa tinem cont de 2 factori:

Timpul efectiv

Chiar daca nu am efectuat numarul de km setat pentru schimbul revizie, dar suntem aproape de diferenta maxima de timp admisa (1 sau 2 ani) este recomandat sa facem revizia, deoarece uleiul isi poate pierde din proprietati astfel nu va mai asigura calitatea necesara.

Numarul de kilometrii parcursi

(Daca masina este folosita mult, se parcurg distante lungi cu ea, este impetuos necesar ca revizia periodica sa se faca la 10.000 km parcursi.)

O regula necesasara ar fi ca intervalul de timp sau numarul de kilometrii stabilit impreuna cu mecanicul auto sa nu se depaseasca. Daca se doreste o revizie inainte de data sau km stabiliti, se poate efectua fara nici un fel de probleme.
Multa lume crede ca este costisitor sa respecte aceste revizii, in conditiile in care un autoturism implica multe alte costuri ( RCA, ITP, Cauciucuri ).

Revizia tehnica periodica asigura o durata mai indelungata de viata masinii tale , iar cand acestea sunt neglijate de obicei se ajunge la reparatii mult mai costisitoare.

Lasă un răspuns