Cum trebuie pregătit autovehiculul înainte de efectuarea ITP

Statie ITP CLUJ

ITP este o abreviere care înseamnă Inspectie Tehnica Periodica, aceasta se efectueaza tuturor autovehiculelor care se deplaseaza pe drumurile publice și este obligatorie. Aceasta inspectie consta în diferite proceduri și teste efectuate asupra autovehiculului pentru a constata dacă acesta se afla în conditie optima de a fi folosit fără sa pună în pericol viața conducatorului și a celorlalți participanti la trafic
Autovehiculele trebuie intretinute în permanenta pentru a nu intampina probleme care să ne pună viața în pericol, nu doar înainte de efectuarea ITP-ului. Acest lucru ar trebui să fie o rutina, care la urma urmei este benefică și pentru proprietarul autovehiculului, deoarece dacă mașina nu este intretinuta corespunzător, toate defectele ei o să se agraveze și se accentueaza, astfel costul reparatiei o să fie mult mai mare, o să necesite mai mult timp și mai multă atenție. În Cluj sunt foarte multe ITP-uri și service-uri auto unde mașina poate fi constatata de defectele ei, iar dacă acestea sunt remediate la timp sunt șanse mari sa nu apara și altele ulterior provocate de către defectele vechi.
În momentul prezentarii la ITP conform RNTR 1 proprietarii trebuie sa prezinte o serie de documente pe care le-am prezentat în Art.1 iar autovehiculele trebuie prezentate curate, pentru a fi vizibile toate detaliile și pentru a le putea verifica în amanunt acesta fiind și primul pas. În al doilea rând mașina trebuie să fie în stare mecanica foarte buna. Acest lucru presupune o serie de verificări asupra dimensiunilor anvelopelor care trebuie să fie conform celor din Cartea de identitate a autovehiculului și sa nu prezinte o uzura mai mica de 1,6 mm, rotile și elementele de susținere ale acestora, a mecanismului de direcție si de tractiune, a sistemului de franare, suspensia, tubulatura de evacuare trebuie să fie etansa și bine fixata, caroseria și elementele de siguranța sa nu prezinte coroziune excesiva și nici de cum strapunsa, instalația electrică trebuie sa funcționeze în totalitate exact cum a fost proiectata mașina, parbrizul sa nu prezinte deteriorari sau decolorari care sunt mai mari decât un cerc imaginar cu raza de 10mm aflate în raza de acțiune a stergatoarelor de parbriz, sa nu lipseasca oglinzile laterale. Toate acestea trebuie verificate înainte de prezentarea la ITP pentru a fi sigur ca autovehiculul va fi declarat ADMIS. În caz contrar în timpul efectuarii ITP detectarea unei defecțiuni majore sau periculoase duce la Respingerea autovehiculului. În urma acestui calificativ proprietarul are 30 zile la dispoziție sa remedieze situația și sa revină la o reinspectie. Dacă inspectorul va constata ca defectiunea sau defecțiunile s-au remediat acesta va acora ulterior calificativul ADMIS, dacă nici la reinspectie nu s-a rezolvat defectiunea atunci autovehiculul va fi RESPINS iar. Toate aceste lucruri necesita timp și bani, astfel pentru a evita aceste probleme este recomandat să fie efectuate verificări preventive.
În Cluj la ITP cele mai frecvente probleme întâlnite de către mine sunt asupra emisiilor de poluare, deoarece Clujul este un oraș cu populatie mare și este destul de aglomerat, autovehiculele sunt exploatate la turatii mici fapt care duce la depunerea unui numar mai mare de reziduri pe traseul de evacuare și ulterior la infundarea EGR sau a catalizatorului la mașinile care dețin unul. Este recomandat periodic să se efectueze deplasari și în afara orașului sau pe autostrazi în trepte mici de viteza si la turatii ridicate pentru a curata traseul de evacuare și astfel se încarca mult mai bine și bateria autovehiculului.

Imagine din cadru ITP CLUJ

itp cluj

Lasă un răspuns