Oaza Car Care

SISTEM TRANSMISIE CLUJ

Sistemul de transmisie este format dintr-un ansamblu de mecanisme cu rol primordial in activitatea de functionare a vehiculelor si este unul dintre cele mai complexe sisteme prezente la automobile. Elementele componente ale acestuia sunt: ambreiajul, cutia de viteze, transmisia cardanica, transmisia principala, diferențialul, reductorul-distribuitor, arborii planetari și transmisia finala.

Schimb kit ambreiaj

Ai probleme cu transmisia ? Suna acum si programeaza-te la noi !

SISTEM TRANSMISIE CLUJ

Mai jos detaliem cele mai des uzuale elemente de transmisie.

Cum putem proteja componentele sistemului de transmisie si cand trebuie sa inlocuim elementele accestuia?

Primul factor care conduce la defectarea elementelor de transmisie este condusul deficitar. Componente precum ambreiajul cutia de viteze sau planetara pot sa fie protejate si pot avea o durata mai mare de functionare prin grija la condus.

Ambreiajul

Condusul agresiv si folosirea in exces a ambreiajului, pot duce la o accelerare si cu 60% a a uzurii ambreiajului. Daca in medie ambreiajul poate sa ne tina in jur de 100 000 km, daca se conduce nesanatos, acesta poate necesita schimb si la 30 000 – 40 000 km.

Cutia de viteze
La fel ca si in cazul ambreiajului, uzura cutiei de viteza poate sa fie accelerata de un condus nesanatos. Daca in activitatea de condus, la schimbarea vitezelor, nu se apasa corect ambreiajul (in cazul automobilelor cu cutie de viteze manuala), se forteaza schimbarea vitezei in cutia de viteza si in timp se poate ajunge la defectiuni grave ale cutiei de viteza si chiar necesitatea inlocuirii acesteia.

Planetara
Planetara este de asemenea o piesa importanta a transmisiei. Este acea parte care face legatura dintre motor si roti. La fel ca si in cazul ambreiajului si a cutiei de viteze, un stil de condus agresiv si nefolosirea corespunzatoare a ambreiajului pot sa duca la defectiuni ale planetarelor. De exemblu daca se apasa agresiv pedala de acceleratie cand rotile sunt virate, pot aparea defectiuni la elementele de imbinare.

Cand trebuie sa schimbam elemente ale transmisiei?

Ambreiajul
Primul semn pe care il da un ambreiaj uzat este acela de miros specific de garnitura arsa. De asemenea patineaza la apasarea pedalei de ambreiaj, motorul se tureaza in gol si masina se accelereaza slab.

Alte semne ca trebuie intervenit in cadrul unui service autorizat:
– Lichid in zona pedalei de ambreiaj
– zgomot ciudat, acesta poate sa indice o problema la volanta.
– Masina nu intra in viteza la rece
– Pedala de ambreiaj moale sau pozitionata prea sus sau prea jos

Cutia de viteze

In cazul defectiunilor aparute la cutia de viteze, printre primele semne care apar sunt zgomotele la cuplarea vitezei. Poate sa fie vorba aici de un desincron in cutia de viteze.

Alte simtome la care trebuie sa fim atenti:
– Greutate la schimbarea vitezei sau imposibilitatea de a schimba viteza
– Iesirea din viteza fara actionarea manetei de catre conducatorul auto
Planetara

Masinile care au tractiune spate au un risc scazut de defectare a planetarelor. Semnele din care ne dam seama ca este o defectiune la planetara sunt: zgomote puternice sau trepidat in volan la viteza mica. Suntem un service auto pe care te poti baza pentru schimbarea elementelor de transmisie.

SISTEM TRANSMISIE CLUJ